Veikala darba laiks:  pirmdienās - piektdienās no 10:00 līdz 19:00; sestdienās no 10:00 līdz 17:00; svētdienās - brīvs

Ķēdes apkope un eļļošana

Ķēdes apkope un eļļošana

Ķēdes eļļošana ir vienkārša un ļoti būtiska velosipēda regulāras apkopes sastāvdaļa. Regulāri un savlaicīgi saeļļota ķēde ilgāk kalpos un nodrošinās efektīvāku pārnesumu pārslēgšanos, tomēr ķēdes kalpošanas laiks ir ļoti atkarīgs no lietošanas apstākļiem.

Kā noskaidrot, vai ķēdi nepieciešams eļļot? Vienkāršākais veids ir pavisam nedaudz pieskarties ķēdei ar pirksta galu – ja pirksta gals paliek melns un eļļains, visticamāk, uz ķēdes vēl ir gana daudz eļļas. Ja ķēde ir sausa un neatstāj eļļas nospiedumu uz pirksta, visticamāk, pienācis laiks to eļļot. Ķēdi noteikti nepieciešams eļļot sezonas sākumā, sezonas beigās un pēc katras velosipēda mazgāšanas.

Sezonas sākumā ieteicams veikt arī ķēdes garuma pāraudi, lai noteiktu ķēdes nolietojumu. Nolietota ķēde bojā zobratus un var radīt priekšlaicīgu zobratu nodilumu un dārgāku remontu. Šāds risks ir īpaši augsts ķēdēm ar lielu nobraukumu. Ķēdes garuma un nolietojuma mērītāji ir nopērkami jebkurā velo veikalā.

Chain maintenance and lubrication
Chain maintenance and lubrication
Chain maintenance and lubrication
Chain maintenance and lubrication
Chain maintenance and lubrication
Chain maintenance and lubrication

Labi ieeļļota ķēde nodrošina, ka velosipēda transmisija strādā klusi un bez lieka trokšņa. Ja braucot ir jūtama čirkstēšana, kas ar laiku paliek arvien skaļāka, visticamāk, nepieciešams eļļot ķēdi. Velosipēdu veikalos iespējams iegādāties arī speciālus gaismas detektorus (diodes) ķēdes eļļošanas vajadzības noteikšanai.

Ja uz ķēdes ir izveidojies pamatīgs, melns aplikums, vēlams apmeklēt servisu un veikt ķēdes mazgāšanu. Mājas apstākļos ķēdes mazgāšanu ieteicams veikt ar speciālu iekārtu (20-35EUR), kas ir efektīva un pasargās telpu no mazgāšanas līdzekļa un eļļas šļakatām.

Kā eļļot ķēdi? Nofiksējam velosipēdu stāvoklī, kas ļauj atpakaļgaitā brīvi pagriezt pedāļus. Lēnām griežam velosipēda pedāļus atpakaļgaitā un uzspiežam 5-7 eļļas pilienus ķēdes augšpusē un 5-7 pilienus iekšpusē. Labākai aizsardzībai pret putekļiem ieteicams izmantot speciālu ķēdes vasku, kuru līdzīgā veidā uzklāj pēc ķēdes eļļošanas. Pēc eļļošanas procesa beigām ieteicams pabraukt ar velosipēdu dažus simtus metrus, lai eļļa un vasks vienmērīgāk un ātrāk iekļūst ķēdes kustīgajos elementos.

Kādu eļļu izmantot? Ieteicams izmantot tieši velosipēdu transmisijai paredzētu eļļu, kuru mazos iepakojumos iespējams iegādāties visos velosipēdu veikalos. Prasīgākie braucēji var izvelēties speciālas zemas pretestības eļļas, eļļas sausam vai slapjam laikam, taču ikdienas braucējiem pietiks ar universālu velosipēda transmisijas eļļu.

Atceries! Eļļa uz ķēdes jāuzklāj regulāri, bet tikai daži pilieni. Kas par daudz, tas par ļaunu!

Lasi vairāk par lietderīgām lietām mūsu blogā.

Lai ērts un drošs brauciens!

Saistītie raksti