Veikala darba laiks:  pirmdienās - piektdienās no 10:00 līdz 19:00; sestdienās no 10:00 līdz 17:00; svētdienās - brīvs

Kā izvēlēties piemērotu bērnu velosipēdu?

Kā izvēlēties piemērotu bērnu velosipēdu?

Mūsdienās bērnu velosipēdi ir pieejami plašā izvēlē ir svarīgs un atbildīgs process, jo no tā ir atkarīga bērna drošība un braukšanas komforts. Izvēloties velosipēdu, ir jāņem vērā vairāki faktori, tostarp bērna vecums, augums, iemaņas un plānotā velosipēda lietošanas vide un apstākļi.

Atbilstošs velosipēda izmērs ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas jāņem vērā. Ja velosipēds ir par lielu, bērnam būs grūtāk ar to rīkoties un vadīt to. Savukārt, ja velosipēds ir par mazu, bērnam nebūs ērti ar to braukt.

Bērnu velosipēda izmēru norāda ar ratu izmēru collās, tomēr faktiskie izmēri var būtiski atšķirties dažādiem velosipēdu modeļiem un ražotājiem. Bērnu velosipēdu indikatīvie izmēri pēc velosipēda rata izmēriem:

12” un 16” bērnu velosipēdi parasti tiek aprīkoti ar atbalsta ritenīšiem. Atbalsta ritenīšus pakāpeniski paaugstina, tādejādi bērns iegūst nepieciešamo līdzsvara izjūtu braukšanai ar divriteni. Pēc līdzsvara iemaņu apgūšanas atbalsta ritenīšus noņem.

Līdzsvara velosipēdu ratu izmērs  ir 10” vai 12”. Atsevišķos gadījumos pēc ilgstošas līdzsvara velosipēda lietošanas var paiet ilgāks laiks, kamēr bērns adaptēsies tradicionālajam pedāļu velosipēdam.

Pārāk liels velosipēds būs grūtāk vadāms un pārvietojams sadzīvē, ar to būs grūtāk uzsākt un pabeigt braucienu, tam būs lielāks pagrieziena rādiuss. Velosipēda rokturi, stūres diametrs, stūres platums, klaņu garums, pārnesumu attiecības, bremžu un pārslēdzēju sviras ir pielāgoti konkrētam vecumposma un auguma bērniem. Bērna reakcijas laiks un visi manevri aizņems vairāk laika un vietas, kas no drošības viedokļa, nav labākais risinājums.

Pareizi noregulēts velosipēda sēdekļa līmenis ir tāds, kurā zemākajā pedāļa pozīcijā bērna kāja ir pavisam nedaudz saliekta. Bērniem, kas tikko iemācījušies noturēt līdzsvaru un ir pieraduši pie atbalsta ritenīšiem, ieteicams sēdekli nedaudz pazemināt, lai, sēžot uz sēdekļa, bērns varētu ar pēdām aizsniegt zemi. Tas atvieglos brauciena uzsākšanu un pabeigšanu.

Ja braukšana paredzēta pa asfaltu, var izvēlēties vieglu velosipēdu ar šaurām riepām, kas ir piemērotas asfalta segumiem. Ja bērns plāno braukt arī pa mežu vai nelīdzeniem ceļiem, ieteicams izvēlēties velosipēdu ar amortizatoru un riepām, kas ir piemērotas nelīdzenam ceļa segumam.

Galvenās kļūdas, ko vecāki pieļauj, iegādājoties bērnu velosipēdu:

  • velosipēda izmērs neatbilst bērna augumam. Pārāk liels velosipēds apgrūtina velosipēda vadību, bet pārāk mazs velosipēds ievērojami samazina brauciena stabilitāti un komfortu;
  • velosipēds nav aprīkots atbilstoši bērna vecumposmam. Piemēram, velosipēds ir aprīkots  ar standarta bremžu un pārslēdzēju svirām, kas palielina bērna reakcijas laiku ārkārtas situācijās.

Atceries, kopā ar velosipēdu, bērnam noteikti jāiegādājas arī atbilstoša izmēra bērnu ķivere un tā jālieto pat visīsākajos izbraucienos, jo tā ir bērna “drošības josta”, kas pasargās viņu no nopietniem savainojumiem. Ieteicami arī polsterēti cimdiņi, kas samazinās plaukstas nobrāzumu, un sarkans mirgojošs dienas gaitas lukturis, kas būtiski palielinās bērna redzamību sabiedriskās vietās.

Daži padomi, kas var palīdzēt iemācīt bērnam braukt ar jauno velosipēdu:

  • rādiet bērnam, kā jādara, nevis tikai stāstiet. Bērnam ir vieglāk mācīties, vērojot, kā to dara citi;
  • pārliecinieties, ka bērns ir drošībā. Izvēlieties piemērotu vietu, kur mācīt bērnu braukt, un nodrošiniet viņu ar drošības elementiem, piemēram, ceļu un elkoņu aizsargiem;
  • esiet pacietīgs un atbalstošs. Katrs bērns mācās savā tempā, tāpēc neuztraucieties, ja bērnam sākotnēji neiet tik raiti.

Bērnu velosipēdi ir paredzēti 15-20 cm auguma diapazonam konkrētā vecumposmā un tas nozīmē, ka iegādātais velosipēds bērnam derēs tikai 1-2 sezonas. Nebēdā, ja nav brāļa vai māsas, radu vai draugu, kam uzdāvināt velosipēdu, kas kļuvis par mazu. Izmanto AstraVelo piedāvāto bērnu velosipēdu apmaiņas programmu un iegūsti līdz 50% atlaidi nākamajam bērna velosipēdam!

Lasi arī cītas lietderīgas lietas AstraVelo blogā "Lietderīgi".

Lai jauki kopā būšanas mirkļi!

Saistītie raksti