Veikala darba laiks:  pirmdienās - piektdienās no 10:00 līdz 19:00; sestdienās no 10:00 līdz 17:00; svētdienās - brīvs

Velosipēda detaļu nolietojums un uzturēšanas izmaksas

Velosipēda detaļu nolietojums un uzturēšanas izmaksas

Cik izmaksā velosipēda uzturēšana darba kārtībā? Velosipēda kustīgo detaļu kalpošanas laiks ir atkarīgs no lietošanas apstākļiem, lietošanas intensitātes un braucēja ieradumiem. Visbiežāk un visātrāk nodilums skar velosipēda transmisiju, bremžu uzlikas, riepas. Retāk nodilst stūres rokturi un sēdeklis.

Svarīgi laicīgi nomainīt nodilušo detaļu, lai tā neizraisītu citu detaļu bojājumus. Piemēram, izstiepta un nolietojusies ķēde agresīvi bojā velosipēda priekšējo zobratu un zobratu kaseti, īpaši kasetes mazos zobratus. Tas var izraisīt kasetes zobratu nodilumu un ķēdes pārlēkšanu pār kasetes mazajiem zobratiem. Laicīga un regulāra ķēdes maiņa ir salīdzinoši lēts un efektīvs veids, kā nodrošināt ilgstošu velosipēda transmisijas kalpošanas laiku.

Liela nozīme velosipēda transmisijas nolietojumā ir arī braucēja ieradumiem. Velosipēdiem ar trīs un diviem priekšējiem pārnesumiem ieteicams atbilstoši reljefam maksimāli izmantot visus pārnesumus. Priekšējais pārnesums jāizvēlas tā, lai ķēde pēc iespējas saglabātu paralēlu stāvokli velosipēda ass līnijai. Katram priekšējam zobratam ir paredzēti tikai 3-4 aizmugurējie kasetes zobrati.

Riepas ar mīkstu gumijas sastāvu nodrošina labu komfortu un saķeri ar ceļu, taču, braucot pa asfaltu un intensīvi manevrējot, tās ātri nodilst un zaudē savas īpašības, īpaši, kalnu velosipēdu un augstvērtīgas šosejas velosipēdu riepas. Salokāmas [foldable] riepas karkasu veido viegls un elastīgs kevlārs [kevlar-karstumizturīga un spēcīga sintētiskā šķiedra] un tās parasti ir ievērojami vieglākas par tradicionālajām riepām, kurās ir iestrādāta metāla stieple.

Kopsavilkums un piemērs. Top dilstošākās velosipēda detaļas un aptuvenās to cenas populārajam kalnu velosipēdam KTM Chicago 292 ar veikalu cenu 699 EUR:

Velosipēda detaļa

Aptuvenais kalpošanas laiks

Aptuvenās detaļas izmaksas (atkarībā no ražotāja)

Velosipēda ķēde

1000-2000 km

8-15 EUR

Bremžu kluči

2000-4000 km

10-15 EUR

Zobratu kasete

4000-5000 km

20-30 EUR

Kalnu velosipēdam riepas (2 gab)

5000-6000 km

25-40 EUR

Atceries, laicīgi veicot velosipēda apkopi un pārbaudot un nomainot nodilušās detaļas, Tu samazini citu detaļu bojājumu risku un velosipēda kopējās ekspluatācijas izmaksas. Jaunam velosipēdam ieteicams veikt garantijas apkopi pēc pirmajiem 400-500 km. Servisa meistars pārbaudīs visus velosipēda mezglus un kustīgās detaļas un nepieciešamības gadījumā veiks to regulēšanu. Garantijas apkope parasti tiek veikta ārpus garajām servisa rindām un maksā 10-15 EUR.

Lasi vairāk par lietderīgām lietām mūsu blogā.

Lai labi ripo un ilgi kalpo!

 

Saistītie raksti