Veikala darba laiks:  pirmdienās - piektdienās no 10:00 līdz 19:00; sestdienās no 10:00 līdz 17:00; svētdienās - brīvs

Velosipēda kopšana

Velosipēda kopšana

Velosipēda kopšana un vizuāla apskate pirms katra brauciena ir neatņemama velosipēda lietošanas sastāvdaļa. Laikus pamanīts un novērsts defekts vai nodilusi detaļa samazina citu detaļu bojājuma risku.

Pirmkārt, velosipēds ir regulāri jāmazgā, jo netīrumi darbojas kā abrazīvs elements un bojā detaļu virsmu un samazina eļļojošo vielu efektu. Mūsdienīgam velosipēdam parasti ir slēgta tipa gultņi, tāpēc to var mazgāt ar automašīnām paredzētiem ūdens sūkņiem, tomēr apzināti un ilgstoši kustīgos savienojumus pakļaut augtam ūdens spiedienam nav ieteicams. Mazgāšanā izmanto speciālu mazgāšanas līdzekli, atsevišķu birsti ķēdei, ratiem un rāmim. Pēc velosipēda nosusināšanas ieteicams uzklāt speciālu aizsargājošu vasku, kas atgrūdīs netīrumus un putekļus.

Otrkārt, pirms katra brauciena pārbaudi spiedienu riepās - pārāk zems spiediens būtiski paaugstina rites pretestību un ir iemesls biežiem kameru un vai rata aploču bojājumiem. Kameras maiņa nebūs dārgs prieks, bet aploces taisnošana vai maiņa var dārgi izmaksāt. Sīkāk par spiedienu riepās lasi šajā rakstā.

Treškārt, pirms katra brauciena pārbaudi bremžu darbību, stingri nospiežot bremžu sviras un pakustinot velosipēdu. Iespējams kādu laiku neesi lietojis velosipēdu, tāpēc bremžu uzlikas ir kļuvušas netīras vai eļļainas, tāpēc neveiks savu funkciju.   

Ceturtkārt, pirms katra brauciena pārbaudi ķēdi un, nepieciešamības gadījumā, ieeļļo to. Pēc 1-1.5 tūkst. km nobraukuma veic ķēdes nodiluma pārbaudi ar speciālu ķēdes posma garuma mērīšanas lineālu. Sīkāk par ķēdes eļļošanu vari izlasīt šajā rakstā.

Piektkārt, regulāri pārbaudi brīvkustību rumbās, monoblokā un stūres gultņos. Lielākā daļa no kaitinošajām un liekajām velosipēda skaņām rodas tieši transmisijā un kustīgajos savienojumos. Ja defekts netiek ilgstoši novērst, tas var radīt citu detaļu bojājumus.

Visu augšminēto vari uzticēt profesionāļiem, vai arī veikt pats. Veicot to saviem spēkiem, Tu labāk iepazīsi savu velosipēdu, izpratīsi tā uzbūvi un tas noteikti palīdzēs dažādās neparedzētās dzīves situācijās.

Lasi vairāk par lietderīgām lietām mūsu blogā.

Labi kopts velosipēds Tev kalpos droši un uzticami. Lai labi ripo!

Saistītie raksti